Biografie

Bauwien van der Meer is een sopraan.
Daarnaast is zij koordirigent en zangcoach.
Voor meer informatie over Bauwien van der Meer en koordirectie, zie: Koordirectie
Voor meer informatie over zangpedagogie, zie: Zangpedagogie
Voor het beluisteren van opnames van optredens, zie: media
Podcast RADIO 4 (afl. 4 voor Bauwien), zie: Muziek is een vrouwelijk woord
You Tube kanaal Bauwien van der Meer, zie: You Tube kanaal Bauwien van der Meer

De nieuwe CD La Lumière

TROUW 09-12-2022: (...) Muziek van vrouwen, uitgevoerd door vrouwen,
met Van der Meer als stralend middelpunt. (...)
Opus Klassiek Januari 2023 (...) Over de topprestatie van Bauwien van der Meer kunnen we kort zijn: ze werd geboren om te zingen.

Biografie

Begin december 2022 kwam de nieuwe CD La Lumière uit bij Etcetera Records. Bauwien van der Meer maakte het album samen met het Helikon Quartet, harpiste Doriene Marselje en organiste Gerrie Meijers. Dankzij de donaties via Voor de Kunst van vrienden en familie van de musici is de opname mogelijk geworden. De muziekkeuze voor het album is ontstaan bij het project Van donker naar licht. Inspiratie voor dit project was het Pie Jesu van Lili Boulanger, dat de jonge componiste schreef op haar sterfbed. De bezetting is harp, orgel, strijkkwartet en sopraan. Monique Krüs schreef in opdracht van Bauwien een drieluik over de liefde op tekst van de zestiende-eeuwse dichteres Louise Labé voor dit instrumentarium. Ig Henneman en Annelies van Parys bewerkten twee bestaande eigen composities voor deze instrumenten. Na een serie concerten door heel het land is de muziek opgenomen in het Orgelpark te Amsterdam door Ingo Schmidt-Lucas.

Naast het maken van eigen producties is Bauwien van der Meer een veelgevraagd oratorium- en operasoliste. Tevens dirigeert ze het Utrechts Kamerkoor en zingt ze in verschillende ensembles.

Oratoriumwerken die zij veel zingt zijn onder andere: Brahms Requiem, Verdi Requiem, Requiem Faurè, Stabat Mater en Te Deum van Dvořák, Johannespassion van J.S. Bach, Gloria van Poulenc, Elias en Psalm 42 van Mendelssohn, Petite Messe Solenelle van Rossini.

Bauwien van der Meer is derde generatie musicus. Haar grootvader Piet en moeder Lily Maclaine Pont werkten als violist in het Radio Filharmonisch Orkest; haar grootmoeder Cornelia Bijl de Vroe studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium bij Sem Dresden. Bauwiens vader was pianist Bauke van der Meer, 25 jaar lang repetitor bij de Nederlandse Opera. Haar reiswieg stond op het zijtoneel van de Stadschouwburg te Amsterdam.

Bauwien studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Sasja Hunnego, na haar studie Kunstgeschiedenis te hebben afgerond. Haar Master diploma behaalde ze aan de Nieuwe Opera Academie. Ze studeerde af met Alcina (titelrol) van Händel. Sinds enkele jaren wordt Bauwien van der Meer gecoached door Margreet Honig en Gemma Visser. De laatste jaren volgt ze ook lessen bij Anna Samuil, prima donna van de Staatsoper Berlin en hoofdvakdocent aan het Hanns Eisler conservatorium te Berlijn.
Voor deelname aan de postmasteropleiding voor hedendaagse vocale muziek van het VocaalLAB (nu Silbersee) kreeg ze een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit ensemble heeft ze talloze wereldpremières gezongen en bijzondere muziektheaterproducties gemaakt, in binnen- en buitenland. Bauwien was deelnemer aan de eerste lichting van het experimentele makerscollectief van het Kameroperahuis, waarin makers en performers samen tot actuele muziektheaterproducties komen, zoals in coproductie met de Nederlandse Reisopera Being Arthur (Guinnevere) en Ik Vertrek (hoofdrol). In 2015 debuteerde ze bij de Nationale Opera als Mdma Cortese in Reimsreisje. Bij opera Trionfo zong ze de goed ontvangen opera Owen Wingrave (Mrs. Coyle) van Britten. Recenter zong ze Lucia in een operapastiche van Lucia di Lammermoor van Donizetti en Verdi aria's door PocketOpera.

Bauwien van der Meer werkte met gerenommeerde pianisten en dirigenten als Ed Spanjaard, Richard Egarr, Etienne Siebens en Lucas Vis. Ze werkte met componisten als Annelies van Parys, Richard Ayres, (hoofdrol The Cricket Recovers), Lucas Wiegerink, Louis Andriessen (o.a. de Staat met het Koninklijk Concertgebouworkest in 2019) en regisseurs als Karin Netten, Jorinde Keesmaat, Pierre Audi, Willy Decker en Floris Visser. Ze trad op bij festivals als Wonderfeel, Oerol, November Music, Holland Festival, Rotterdamse Operadagen, Dresdner Festival der Zeitgenossische Musik, Ruhrtriennale, Ultraschall Berlin en het Cankarjev Dom Festival of Contemporary performing Arts.

www.bauwienvandermeer.nl
www.eislertrio.com

NL - EN - DE