La Lumiere

La Lumière

“Pie Jesu - Lili Boulanger”, Bauwien van der Meer & friends: - Live op NPO 2 bij Podium Klassiek, 4 december 2022

Donderdag 1 december 2022 verschijnt de nieuwe CD La Lumière van sopraan Bauwien van der Meer. Basis van het album vormt het meesterwerk Pie Jesu van Lili Boulanger. De Franse componiste schreef het voor een zeer ongebruikelijke bezetting: sopraan, strijkkwartet, harp en orgel.

Lili Boulanger behoort tot de eerste generatie vrouwen die werd toegelaten tot het conservatorium en was in 1913 de eerste vrouwelijke componist die de prestigieuze Prix de Rome won. Ze was enorm getalenteerd en groeide op in een muzikantengezin. Ze overleed helaas jong. Aanvankelijk klonk haar muziek impressionistisch, Debussy-achtig. Lili Boulanger creëerde echter al vrij snel een heel eigen stijl: krachtiger, hoekiger. Ze was een meester in klankkleur en instrumentatie. Het Pie Jesu is daar een excellent voorbeeld van. Het is haar laatste werk. Het klinkt hemels en pijnlijk tegelijk. Als je niet wist dat je een ziel had, dan weet je het na het beluisteren van dit werk wel. Boulanger laat je voelen dat je leeft, maar maakt je er ook bewust van dat het zomaar afgelopen kan zijn. Het Pie Jesu wordt wel haar eigen requiem genoemd.

Speciaal voor dit album hebben ook andere vrouwelijke componisten werk gecomponeerd of bewerkt. De Nederlandse componiste, zangeres en dirigente Monique Krüs schreef speciaal voor dit album Je vis, je meurs op teksten van de Franse Louise Labé. De Belgische Annelies van Parys heeft voor La Lumière haar werk Medea bewerkt en Ig Henneman deed dat ook met een eigen werk Hinter den Wand dat ze een nieuwe naam gaf: Beweis zu nichts.
Trailer CD release:


Bauwien van der Meer maakte het album samen met het Helikon Quartet, harpiste Doriene Marselje en organiste Gerrie Meijers. Op het album klinken zowel een Sauer orgel als een Utopa barokorgel. La Lumière wordt uitgebracht bij Etcetera Records.

 

De CD verscheen donderdag 1 december 2022 en was vanaf de eerste week van december overal verkrijgbaar.

Voor inschrijving op de CD en toesturing, kunt u contact opnemen met Bauwien van der Meer: bauwienvandermeer@gmail.com

NL - EN - DE